Eszentie
Meesterschap in communiceren

Trainingen

We bieden 2 trainingen van 2 dagen aan - 1. Basistraining Meesterlijk/Geweldloos Communiceren en 2.  Verdiepingstraining Herstelcirkels. De trainingen worden standaard in Baarn gegeven. In overleg zijn ook andere locaties mogelijk. Voor data - zie Agenda en Contact.

Basistraining Meesterlijk/Geweldloos Communiceren

Twee dagen van 10.00 - 17.00 uur. Kosten 185,- inclusief lunches en documentatie. 

Geweldloos Communiceren is de dagelijkse oefening om steeds opnieuw te onderzoeken waar het in essentie om gaat als zich een  groter of kleiner conflict aandient. Het model van Geweldloos Communiceren is ontwikkeld door Marshall B. Rosenberg, Amerikaans psycholoog en conflictbemiddelaar. 

In deze basistraining leer je hoe je:

  • werkelijk naar de ander kunt luisteren, zodat die zich echt begrepen voelt en je zijn/haar kant van het verhaal serieus neemt, en toch

  • je eigen perspectief niet loslaat, zodat je trouw blijft aan je eigen behoeften.

Beiden zijden worden net zolang onderzocht tot er een uitkomst is die voor iedereen okee is. Dat biedt de basis voor een duurzame samenwerking. Ieders stem telt en alle betrokkenen stemmen van harte in met de gezamenlijk gevonden oplossing.

Je leert hoe je kunt zeggen wat je nodig hebt, zonder dat je gaat dwingen. Door de juiste vragen te stellen en je in te leven in dieper liggende beweegredenen ontstaat een gelijkwaardige ontmoeting en kun je jezelf en de ander op een nieuwe manier zien. En het mooie is, dat je dan ook vaker krijgt wat je zoekt!

In de training kun je je eigen praktijksituaties inbrengen en leer je:

  • een communicatie die beter werkt dan boos worden/kritiek uiten/eisen stellen

  •  waar het je werkelijk om gaat, als je jezelf of de ander iets verwijt

  • helder formuleren wat belangrijk voor je is en wat je van de ander wil, ook in situaties waarin dat spannend is

  • zo te luisteren, dat je kunt horen waar het de ander omgaat, ook als hij/zij 'Nee' zegt op je verzoek.

Meesterlijk/Geweldloos Communiceren is uitstekend toepasbaar in je relatie, op het werk, in je gezin en familie en bij alle andere relaties die waardevol voor je zijn.

"Voorbij onze ideeën van goed en kwaad is een ruimte; daar zal ik je ontmoeten." (Rumi) 

Verdiepingstraining Herstelcirkels

Twee dagen van 10.00 - 17.00 uur. Kosten 185,- inclusief lunches en uitgebreide reader

Deze training is gebaseerd op Restorative Circles van Dominic Barter. Hij organiseert in Ria de Janeiro (Brazilië) gesprekken met jeugdige criminelen, hun slachtoffers en andere betrokkenen om de verbinding te herstellen en te doen wat nodig is om samen verder te kunnen.  De gesprekken vinden plaats in een kring, waarbij ieders behoeften volwaardig meetellen. Daarvoor is een dialoogmodel ontwikkeld, dat waarborgt dat iedereen gehoord wordt in wat hij/zij te zeggen heeft. 

In een herstelcirkel gaat het niet om straffen, maar om herstel. Niet om de uitspraak van een rechter, maar eruit komen doordat je elkaar verstaat. Niet het persé handhaven van (wellicht arbitraire) regels, maar samen zoeken wat het best ieders welzijn waarborgt. 

In de  veilige omgeving van de training oefen je om werkelijk naar de ander te luisteren, in de wetenschap dat er ook naar jou geluisterd gaat worden. We werken met verschillende vormen van representanten om de essentie van alle partijen gelijkwaardig naast elkaar te kunnen zien. Dat is een spannend, maar zeker verhelderend en bevrijdend avontuur.

Om goed te kunnen ervaren wat de methode met je doet, is het wenselijk dat je enige kennis en ervaring met Geweldloos Communiceren hebt, bij voorkeur een tweedaagse Basistraining of vergelijkbaar. 

Na de training kun je meedoen met Herstelcirkel oefengroepen, zie Agenda en Contact voor de data.